När Sverige blev bitet

Bingons historia går tillbaka århundraden, men i dess nuvarande form som den spelas i Sverige uppstod den antagligen i början av 1900-talet i USA. Därefter skulle det sedan ta ganska lång tid innan den tog sig till vårt land. 1961 hölls det första kända bingopartiet i Sverige, i regi av sportklubben Gunnarstorps IF. Det var en framgång, och bingospelandet spred sig över landet, och efter hand fick fler och fler städer sina egna bingohallar. Bingon hade kommit för att stanna. Men även om bingon var populär, så kan man inte riktigt säga att Sverige blivit bitet av bingon. Givetvis fanns det en mängd individer som bitits av bingon, men att tala om en nationell bingofeber vore för mycket. Men den skulle komma, den också.

Nu talar vi givetvis om Bingolotto som gjorde att hela Sverige gick man ur huse för att köpa bingolotter de sedan satt och kryssade för på lördagkvällen. Programmet började lokalt i Göteborg 1989, för att sedan göra nationell premiär i TV 4 mot slutet av 1991. Succén var omedelbar och enorm: Sverige var officiellt bitet av bingo. Det är viktigt att påpeka att det var inte bara Bingolotto som var en succé under de här åren. Svenska bingohallar upplevde också de en rad rekordår. Och frågan är om det enbart är Bingolottos förtjänst. Det är vad den officiella historieskrivningen vill göra gällande. Men det finns en annan viktig faktor som säkerligen också den bidrog till bingohallarnas framgång.

1989 blev det nämligen lagligt med penningvinster på bingospel. Och faktiskt, den ökning av spelande i bingohallarna som detta ledde till var enorm: den största ökning svenska bingohallar någonsin upplevts. 1993 kulminerade det hela då bingospelande live ( Bingolotto oräknat) omsatte 2,4 miljarder kronor. Så då är det frågan om det inte är så att det var bingohallarna som gjorde att Bingolotto blev en succé, och inte tvärtom? Att säga att det var Bingolotto som gjorde att folk strömmade till dem är uppenbarligen fel: det var möjligheten att vinna pengar som var orsaken.

Både Bingolotto och Sveriges bingohallar har sedan dess minskat betydligt i popularitet: 1990-talet var guldåldern för svensk bingo. Denna har nu flyttat ut på nätet i stor utsträckning. Sverige som helhet kan inte längre sägas vara ”bitet” av bingo, men det är inget att förvånas över. Inget spel är ju nummer 1 för all evighet, och till och med pokerboomen har ju börjat klinga av, efter många om och men. Men det hindrar inte att enskilda personer fortfarande är och blir bitna. Är du en riktig bingotant? Popularitet är ju inte allt – det gäller att ha roligt också.